Teollisuuslaitteet ja elektroniikka
Älykäs ja tarkka: Teollisuuslaitteistojen ja elektroniikan asettamiin haasteisiin vastaaminen
Kiinnostaako yhteistyö?
Haluatko liittyä joukkoomme?
Teollisuuslaitteiden ja elektroniikan teollisuudenalat käsittävät monenlaisia yrityksiä, jotka osallistuvat teollisuudessa käytettävien koneiden, laitteiden ja elektroniikkakomponenttien valmistukseen, jakeluun ja huoltoon.
Näillä yrityksillä on ratkaiseva rooli eri teollisuudenalojen, kuten korkean teknologian, valmistavan teollisuuden, energian, liikenteen, terveydenhuollon, ilmailu- ja avaruusteknologian ja puolustuksen tukemisessa tarjoamalla tehokkaaseen ja luotettavaan toimintaan tarvittavat välineet, teknologiat ja infrastruktuurin.
Teollisuudella on edessään haasteita, kuten tuotannon kustannustehokkuus, toimitusketjun tehokkuus ja säännösten noudattaminen. Painopisteinä ovat toiminnan kestävyys, kyberturvallisuus ja ammattitaitoisten ammattilaisten tarve. Viimeisin näistä johtuu suurelta osin teknologian nopeasta kehityksestä muun muassa tekoälyn, esineiden internetin ja automaation saralla. Näihin paineisiin vastaaminen edellyttää ketteriä strategioita, innovatiivisia ratkaisuja ja tiivistä yhteistyötä koko arvoketjussa, jotta kilpailukyky ja toiminnan tehokkuus saadaan säilytettyä.
Sopeutuminen teknologian kehitykseen ja muuttuviin markkinoihin
Merkittävä haaste lähitulevaisuudessa on teknologian nopea kehitysvauhti. Tekoälyn, esineiden internetin ja automaation kaltaiset teknologiat parantavat toiminnan tehokkuutta, mutta myös raivaavat tietä uudelle, monimutkaiselle aikakaudelle. Kun tuotteista tulee yhä kompleksisempia, tarvitaan yhä enemmän asiantuntijoita, jotka hallitsevat tätä monimutkaista ympäristöä. Tekoälyn ja IoT:n yhdistelmä työntää teollisuudenaloja uusille alueille, joissa tarvitaan data-analytiikan, ohjelmistokehityksen ja järjestelmäintegraation taitoja. Automaatio lisää nopeutta ja luotettavuutta, mutta tuo mukanaan myös haasteita, kuten tarpeen vahvoille kyberturvallisuustoimenpiteille.
Tässä jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä kyky sopeutua ja innovoida on ratkaisevan tärkeää, mikä asettaa ammattilaiset menestyksen kannalta avainasemaan. Teknologian nopean kehityksen myötä perässä pysyminen on kuitenkin yhä vaikeampaa, mikä osaltaan lisää jatkuvan oppimisen ja täydennyskoulutuksen tarvetta. Ketteryys ja tulevaisuuteen suuntautuva ajattelu ovat välttämättömiä, jotta pysytään teollisen innovaation kärjessä.
ALTEN on merkittävä toimija teollisuuden laitteiden ja elektroniikan aloilla.
ALTEN tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja eri kokoluokkien yrityksellä. Meillä on vahva kansainvälinen läsnäolo ja työllistämme tuhansia insinöörejä maailmanlaajuisesti. ALTENin toimituskeskukset (ADC-keskukset) ovat keskeisessä asemassa tarjotessamme projektinhallintaan, tekniseen tukeen ja tekniseen asiantuntemukseen liittyviä palveluita, mikä osoittaa kykyämme täyttää johtavien yritysten laatuvaatimukset. Ainutlaatuinen asiantuntemuksemme sekä operatiivisen teknologian (OT) että tietotekniikan (IT) aloilla mahdollistaa integroidun lähestymistavan, jota hyödyntäen prosessien optimointi tehostuu ja avaa siten uusia mahdollisuuksia digitalisoituneessa maailmassa. Kykymme kattavat koko teknisen osaamisen kirjon, mikä mahdollistaa kattavat ratkaisut laitteistojen, ohjelmistojen ja tiedon osalta ja vastaa siten asiakkaiden monimutkaisiinkin haasteisiin.
ALTEN teollisuuslaite- ja elektroniikkateollisuudessa
380M€
Vuoden 2023 liikevaihto
5000+
Konsultit: vuoden 2023 lopussa
20
maata
Mitkä ovat teollisuuslaitteiden ja elektroniikkateollisuuden markkinasuuntaukset?
Teollisuuden ympäristövaikutukset ovat ajankohtainen maailmanlaajuinen haaste. Tutkimukset ovat osoittaneet, että teollisuus on merkittävä kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttaja, mikä vaikuttaa osaltaan koko ilmastokriisiin. Lisäksi sähkölaitteista syntyvä elektroniikkajäte aiheuttaa ympäristöriskejä, kuten ilmanlaadun heikkenemistä ja myrkkyjen kertymistä ympäristöön. Teollisuuden kasvun jatkuessa sähkölaitteiden todellisen ympäristöjalanjäljen arvioinnista ja käsittelystä tulee yhä tärkeämpää kestävän kehityksen pyrkimysten kannalta.
Haasteet:
- Energiatehokkuus
- Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen
- Digitaalinen vastuu
Teollisuus on yhä enemmän omaksumassa ”älykkääksi” muuttumisen trendin teollisuus 4.0:n ja älykkäitä tehtaita koskevien aloitteiden avulla. Tämä tarkoittaa IoT/OT-lähestymisteknologian, tekoälyn ja automaation kaltaisten teknologioiden integrointia tuotantoon tehokkuuden optimoimiseksi, seisokkiaikojen vähentämiseksi ja tuottavuuden lisäämiseksi.
Haasteet:
- Kyberturvallisuusriskit
- Integroinnin monimutkaisuus
- Osaamisvajeen umpeen kurominen
- Kustannukset ja sijoitetun pääoman tuotto (ROI)
Yritykset hyödyntävät anturiteknologiaa, data-analytiikkaa ja ennakoivan kunnossapidon tekniikoita laitteiden suorituskyvyn ja kunnon reaaliaikaiseen seurantaan. Ennakoiva kunnossapito mahdollistaa mahdollisten ongelmien varhaisen havaitsemisen, minimoi seisokkiaikoja, optimoi huoltoaikatauluja ja pidentää kriittisten koneiden käyttöikää.
Haasteet:
- Suurten tietomäärien hallinta ja analysointi
- Yhteensopivuus ja integrointi
- Tarkkuus ja luotettavuus
- Kyberturvallisuus ja tietosuoja
Valmistajat pyrkivät yhä useammin suurempaan tarkkuuteen ja täyttämään samalla suurivolyymisen tuotannon vaatimukset. Tämän pyrkimyksen seurauksena on syntynyt tarve nopeampiin ja tarkempiin koneisiin, jotka pystyvät valmistamaan pienempiä komponentteja suurella tarkkuudella.
Haasteet:
- Laadunvalvonta
- Innovaatiot ja uudet teknologiat
- Kustannustehokkuus
- Seisonta-aika ja huolto
Viimeaikaisista geopoliittisista muutoksista, pandemiasta ja yhteiskunnan muuttuvista asenteista saadut kokemukset ovat saaneet yritykset investoimaan strategioihin, joilla parannetaan toimitusketjun joustavuutta, monipuolistetaan hankintamahdollisuuksia ja otetaan käyttöön kestäviä käytäntöjä riskien vähentämiseksi ja pitkän aikavälin elinvoimaisuuden varmistamiseksi.
Haasteet:
- Sietokyvyn parantaminen maailmanlaajuisia kriisejä tai tulevia pandemioita vastaan
- Kestävien käytäntöjen sisällyttäminen toimintaan
- Lainsäädännön noudattaminen
- Monimutkaisemmat toimitusketjut
ALTENin arvolupaus
Teollisuuden alat
- Robotit ja robottijärjestelmät
- Ohjelmoitavat logiikat (PLC)
- Teollisuuden ohjausjärjestelmät (ICS)
- Liikkeenohjausjärjestelmät
- Anturit ja mittalaitteet
- Konenäköjärjestelmät
- Käyttöliittymät (HMI)
- Teollisuuden verkottuminen ja viestintä
- Integrointi- ja ohjelmistoratkaisut
- Piikiekkojen valmistuslaitteet
- Litografiajärjestelmät
- Kokoonpano- ja pakkauslaitteet
- Kehittyneet pakkausratkaisut
- Prosessinohjaus- ja tarkastusjärjestelmät
- Palvelut ja tuki
- Maatalouslaitteiden valmistus
- Lypsyrobottijärjestelmät
- Karjanhoitojärjestelmät
- Maatalouskoneet
- Robottilajittelu ja -jalostus
- Automaatio- ja ohjausjärjestelmät
- Kestävät ratkaisut
- Nosturit ja nostimet
- Paalutus- ja perustuslaitteet
- Rakennuslaitteet
- Erikoistyökalut ja lisälaitteet
- Automaatio- ja teknologiaratkaisut
- Kunnossapito ja huolto
Menestystarinamme
Näyttöjen resoluution kasvaessa LEDien tarkka sijoittelu taustavaloa tai näytön pikseleitä varten on luonnollisesti vaikeampaa. ALTEN kehitti yhdessä erään pick-and-place -koneiden valmistajan kanssa uuden järjestelmän, jossa LEDien sijoittamiseen käytetään perinteisten menetelmien sijasta lasereita.
ALTEN kehitti yhteistyössä koneisiin ja mekatronisiin järjestelmiin erikoistuneen alankomaalaisen yrityksen kanssa innovatiivisen ratkaisun kasvien lehtien leikkausprosessin automatisoimiseksi kasvihuoneissa. Ratkaisussa käytettiin tekoälyä, algoritmeja ja polkusuunnittelua kasvihuoneen navigointiin, minkä lisäksi SCARA-robotti ohjelmoitiin leikkaamaan lehdet viljelijän ohjeiden mukaisesti.
ALTEN on hyödyntänyt sulautettujen järjestelmien kehittämisessä hankkimaansa vuosien asiantuntemusta ja kehittänyt tuulimyllyjen anturiportteja (Sensor Gateways, SG) Euroopan johtavalle uusiutuvan energian ratkaisujen tarjoajalle. Kussakin tuulimyllyssä useat SG:t keräävät tietoja BLE-antureista ja siirtävät datan pilvipalveluun, josta ne analysoidaan edelleen ennaltaehkäisevää kunnossapitoa varten – tämä vähentää merkittävästi yrityksen seisokkiaikoja ja kunnossapitokustannuksia.
ALTEN on suunnitellut suurelle autoteollisuuden alkuperäiselle laitevalmistajalle tekoäly-/koneoppimispohjaisen data-analyysiratkaisun poikkeamien havaitsemiseksi elektroniikkakomponenttien tuotantolinjoilla. Ratkaisu on tuottanut merkittäviä kustannussäästöjä kriittisten koneiden ennaltaehkäisevän kunnossapidon ansiosta, vähentänyt hukkaa ja parantanut siten linjastojen tuottavuutta. Tämä on yksi monista esimerkeistä, jotka kuvaavat ALTENin laajaa tuotannonohjausjärjestelmien ja IT/OT-integraatioiden tuntemusta.
Asiakkaamme
Teollisuuslaitteet
- Siemens
- Shneider Electric
- ABB
- Kone
- Saint-Gobain
- Valmet
Elektroninen
- ASML
- Infineon
- HP