Puolustus-, turvallisuus- & meriteollisuus
Tunnista. Suojele.
Havaitse. Reagoi.
Kiinnostaako yhteistyö?
Haluatko liittyä joukkoomme?
Puolustus-, turvallisuus- ja meriteollisuudella on tärkeä rooli valtioiden turvallisuuden, suojelemisen ja vakauden varmistamisessa eri puolilla maailmaa.
Näihin teollisuudenaloihin kuuluu moninaisia toimintoja, teknologioita ja organisaatioita, jotka keskittyvät kansallisten puolustusvalmiuksien ylläpitämiseen ja aluevesien turvaamiseen.
Teollisuudenalat tekevät myös usein tiivistä yhteistyötä hallitusten ja puolustukseen liittyvien tahojen kanssa varmistaakseen ja parantaakseen valmiustilaansa, sekä sopeutuakseen kehittyviin turvallisuushaasteisiin alati muuttuvassa geopoliittisessa ympäristössä.
Epävarma geopoliittinen ympäristö
Maailmanlaajuinen geopoliittinen tilanne on tällä hetkellä erittäin huono. Kahden vuosikymmenen terrorismin torjunnan jälkeen sotilasvallat valmistautuvat valtioiden välisten konfliktien paluuseen. Puolustusteollisuudella on käytössään ennennäkemättömiä budjetteja, joita sen tulee osata hyödyntää nopealla aikataululla ja ryhtyä kehittämään uuteen tilanteeseen soveltuvia varusteluohjelmia (ilmataistelu-, meripuolustus-, avaruus- ja kyberohjelmat jne.).
Samaan aikaan alan tulee kehittyä (data, robotisaatio jne.), jotta se pystyy valmistautumaan teknologisiin läpimurtoihin.
Ilmatilasta digitaaliseen tilaan: kotimaan turvaamiseen uudet haasteet
Lentoliikenteen romahtaminen ja kansalliset lockdownit ovat vähentäneet sisäisen turvallisuuden toimia useimmissa maissa. Samaan aikaan siirtyminen etätyöhön on altistanut monet organisaatiot kyberhyökkäyksille. Alan suurimmat toimijat asemoivat toimintansa nyt digitaalisen turvallisuuden avainalueille, joista tärkeimpinä nähdään pilvijärjestelmät ja digitaalinen identiteetti. Investointeihin liittyy lukuisia aloitteita, joilla pyritään ratkaisemaan IT- ja kyberturvallisuustaitojen puute. Näitä ovat kumppanuudet ohjelmistoyritysten kanssa, erityiset koulutusohjelmat jne.
ALTEN, kumppanisi puolustus- ja turvallisuushankkeissa
Kehittämällä teknologiaa, ALTEN Group tukee asiakkaidensa digitaalista siirtymää. ALTEN suunnittelee puolustussektorille lentokoneita, taisteluajoneuvoja ja sulautettuja järjestelmiä. ALTEN osallistuu myös meripuolustusteollisuuden alalla laivojen ja sukellusveneiden suunnitteluun. ALTEN tukee asiakkaitaan ja hallituksia identiteettitietojen turvaamisessa sekä biometristen tietojen ja yhteysratkaisujen turvaamisessa.
ALTEN puolustus-, meriteollisuus- ja turvallisuusalalla
200 M€
2022 liikevaihto
2,900
Asiantuntijoita
20+
maassa
Puolustusalan,meriteollisuuden ja turvallisuusalan markkinatrendit
Dronet ovat nykyaikaa lukuisissa käyttökohteissa: vakoilu, kuljetus tai taistelukäyttö. Nykyään dronet ovat jo integroituneet sotilas- tai valvontaoperaatioihin. Viimeisimmät teknologiset edistysaskeleet mahdollistavat niiden käytön esimerkiksi ilmataistelussa, merimiinojen raivauksessa, strategisessa tiedustelussa ja maajoukkojen evakuoinnissa.
Armeijan UAV-markkinoiden (Unmanned Aerial Vehicle, miehittämättömät ilma-alukset) arvioidaan olevan 28 miljardia dollaria T&K-toiminnan osalta ja 84 miljardia dollaria laitehankintojen osalta seuraavan vuosikymmenen aikana. IHS Jane’sin mukaan seuraavan 10 vuoden aikana käytössä tulee olemaan yli 80 000 sotilaallisen toimintaympäristön dronea.
Haasteet:
- Pysyä innovaatioiden eturintamassa erittäin kilpaillulla markkinalla (> 20 tuottajamaata)
- Varmistaa entistä autonomisempien dronejen valvonta ja turvallisuus
- Uusien käyttötarkoitusten tunnistaminen
Maailmanlaajuinen geopoliittinen tilanne lisää vientisopimuksia, joihin usein liittyy kompensaatioita asiakasmaiden kanssa. Teollisuusyritykset pyrkivät vahvistamaan valtioiden rajat ylittävää synergiaa tehostaakseen tutkimus- ja kehitystyötä yhä edistyneempien asejärjestelmien kehittämiseksi.
Eurooppalaiset valmistajat tekevät yhteistyötä kahden strategisen hankkeen operatiivisessa kehittämisessä vuoteen 2030-2040 mennessä: tulevaisuuden eurooppalainen taistelupanssarivaunu (EMBT, Enhanced Main Battle Tank) ja tulevaisuuden eurooppalainen ilmataistelujärjestelmä (FCAS, Future Combat Air System).
Haasteet:
- Tukea teollisuuden teknologista siirtymää asiakasvaltiossa
- Pysyä ketteränä kansainvälisessä yhteistyöhankkeessa
- Varmistaa tuki koko tuotteen elinkaaren ajan (muutokset, logistinen tuki, toimintakunnon ylläpito jne.).
Meriliikenteessä ja sotilasmerenkulussa laivanrakennusteollisuus panostaa innovatiivisten ratkaisujen (esim. tekoäly, kyberturvallisuus jne.) ja digitaalisten valmistusratkaisujen (esim. Teollisuus 4.0, lisätty todellisuus jne.) kehittämiseen. Laivan markkinoille saattamiseen (suunnitteluun ja rakentamiseen) kuluva aika lyhenee huomattavasti. Tulevaisuuden laivasta tulee entistä verkottuneempi ja automatisoidumpi, ja sen toimintavalmiudet laajenevat. Sen käytettävyysaste paranee myös ennakoivan kunnossapidon, varaosien 3D-tulostuksen ja nopeampien modernisointitoimien ansiosta. Nykyajan anturit ja aseistus parantavat sotilasalusten itsesuojelua ja pitkän matkan ammuntakykyä.
Haasteet:
- Integroidaan Teollisuus 4.0, jotta löydetään uusi tapa organisoida tuotantovälineet (yhteistoiminnallinen PLM (Product Lifecycle Management) -ohjelmistoalusta, automaatio, seurantaliittymä, AR/VR jne.).
- Digitaalisten taitojen hallitseminen (Big Data, kyberturvallisuus, tekoäly, IoT-verkko jne.).
- Disruptiivisten ratkaisujen ja uusien palvelujen kokeilu(esim. autonominen alus, suunnattu energia-ase).
Digitaalinen siirtymä, esineiden ja niihin liittyvien palvelujen liitettävyys, datan eksponentiaalinen kasvu sekä tietovirtojen ja tallennustilan hallinta ovat kyberturvallisuuden haasteita. Valtiot, yritykset ja organisaatiot sekä infrastruktuurit (liikenne, energia, pankkitoiminta, viestintä jne.) ovat kaikki alttiita kyberhyökkäyksille. Puolustus- ja turvallisuusteollisuus tunnistavat uhan ja investoivat voimakkaasti siihen liittyvään osaamiseen.
Siviili- ja sotilasalan kyberturvallisuusmarkkinoiden koko on kasvanut vuosittain 3,5 miljardista dollarista (2004) 170 miljardiin dollariin (2023). Markkinoiden odotetaan kasvavan 420 miljardiin dollariin vuoteen 2030 mennessä.
Haasteet:
- Verkkojen ja datan turvaaminen
- Kyberturvallisuusosaajien rekrytointi ja koulutus
- Sääntelyvaatimusten noudattaminen
Biometristen tekniikoiden (sormenjäljet, kasvojen, iiriksen ja äänen tunnistus jne.) yleistyminen mahdollistaa henkilöllisyyden hyödyntämisen monissa sovelluksissa. Pankkiasioinnissa, liikenteessä, sairaanhoidossa ja älypuhelinta käytettäessä, tunnistamisen tulee aina olla luotettavaa, turvallista ja henkilökohtaista.
Biometriikan markkinoiden on arvioitu olleen 30 miljardia dollaria vuonna 2022. Markkinoiden arvioidaan kasvavan 77 miljardiin dollariin vuoteen 2029 mennessä.
Haasteet:
- Biometristen tekniikoiden luotettavuuden parantaminen
- Turvallisuuden ja käyttömukavuuden yhteensovittaminen
- Kerätyn datan suojaaminen
ALTENin arvolupaus
ALTENin palvelualat
Maapuolustus
Ilmapuolustus
Meripuolustus
Digitaalinen turvallisuus
Onnistumistarinamme
Asiakkaallamme oli työn alla mittava projekti, joka liittyi suurikokoisen laitteen rakentamiseen. ALTEN sai projektissa vastuulleen laitteen potkurien teknisten ohjeiden suunnittelun ja kirjoittamisen. Teknisiin ohjeisiin lukeutuivat potkurien tuotanto-ohjeet, asiakasdokumentit, potkurien tekniset piirustukset, potkurien käyttöönotto-ohjeet ja huolto-ohjeet. ALTEN työsti projektin aikana yhteensä useita satoja teknisiä dokumentteja. Kokonaisuudessaan projekti kesti kaksi vuotta.
Taistelualustojen digitalisoinnin lisääntyessä ja verkkokeskeisen sodankäyntikyvyn parantamiseksi, käyttäjät tarvitsevat paremman ihmisen ja koneen välisen käyttöliittymän (Human-Machine Interface, HMI), kyetäkseen käsittelemään suurta määrää informaatiota.
ALTEN tarjoaa asiantuntemustaan HMI-suunnittelussa ja sulautettujen ohjelmistojen kehittämisessä monille puolustusalan elektroniikkalaitteiden toimittajille (jalkaväen taktinen tablettitietokone, optoelektroniikka, satelliittiteknologia, UAV jne.).
Ikääntyneiden panssaroitujen ajoneuvojen korkeat ylläpitokustannukset ja alhainen käytettävyysaste pakottavat maavoimat uudistamaan kalustoaan. Tavoitteena on monipuolisuus, parempi projisointikyky ja omistuskustannusten hallinta.
Näiden ongelmien ratkaisemiseksi ALTENin suunnittelijat osallistuvat seuraavan sukupolven panssaroitujen alustojen kehitysohjelmiin, jotka liittyvät koneenrakennukseen (ajoneuvojen rakenne jne.) ja ajoneuvojen testaukseen.
Suojellakseen 10 miljoonaa neliökilometriä Euroopan ilmatilaa, NATO tarvitsee käyttöönsä jäsenmaidensa kesken koordinoidun ilmapuolustusjärjestelmän.
ALTEN, joka pystyy hallinnoimaan kansainvälisiä suunnitteluhankkeita, tukee kansainvälistä C4ISR-järjestelmiin erikoistunutta yritystä ratkaisunsa käyttöönotossa useissa Euroopan maissa. Suunnittelijamme huolehtivat järjestelmäintegraatiosta, järjestelmän hallinnasta ja teknisestä tukitoiminnasta.
Optimoituun rahoitusmalliin siirtyessään asevoimat lisäävät ulkoistettujen sotilaspalvelujen käyttöä taistelukenttien ulkopuolella.
Puolustusratkaisujen maailmanlaajuinen teollinen toimija ja edelläkävijä luotti ALTENin vastuulle vaativan sotilaskoulutusohjelman. Menestyäkseen tehtävässä, ALTEN ottaa käyttöön integroidun tietokonepohjaisen koulutusratkaisun, aina henkilökohtaisista valmennuksista verkko-oppimisalustoihin asti. Koulutuksen piirissä ovat maahenkilöstö (insinööri- ja huoltohenkilöstö) ja ohjaamohenkilöstö (lentäjät ja järjestelmäkäyttäjät).
Internet-protokollan (IP) mahdollistamien pankki-, terveydenhuolto-, viihde- ja jopa älykkäiden energia- ja liikennejärjestelmien laajamittaisen käytön myötä kyberturvallisuuden haavoittuvuuksista ja ominaisuuksista on tullut yksi asiakkaidemme prioriteettialue.
ALTEN yhdessä ALTEN SIR GSS:n kanssa tukee asiakkaitaan (valtion turvallisuusvirastoja, pankkeja, teollisuutta jne.) SCADA-haavoittuvuuksien auditoinneissa, ISO27001-konsultointipalveluissa, SOC-toteutuksissa, kulunvalvonnassa, tietojen salauksessa, penetraatiotesteissä jne.
Asiakkaamme
Puolustus & meriteollisuus
Airbus Group, Leonardo, Dassault Aviation, Naval Group, Saab, Nexter, General Dynamics…Safran Group, Thales Group, MBDA, Honeywell, Rheinmetall…
Turvallisuus
Airbus D&S, Safran Group, Thales DIS, IDEMIA, Orange Groupe…